#громадськемісце Полтавські патронатні вихователі презентували проєкт «Жива книга», у якому розповіли історії порятунку дітей від інтернатів #полтава #poltava

Презентація "Живої книги". Фото 0532.ua

Презентація “Живої книги”. Фото 0532.ua

Сьогодні, 22 жовтня, у Полтаві відбувся захід проекту «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату» на якому презентували «Живу книгу». Полтавські патронатні вихователі поділилися своїми історіями порятунку дітей від інтернатів.

Журналістка 0532.ua  Олександра Ваценко побувала на заході та поспілкувалася з патронатними вихователями й представниками громад, де розвивають послугу патронату та інші форми сімейного виховання.

З квітня 2024 року проєкт «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату» реалізується в 184 громадах 21 область України. За цей рік була створена 101 патронатна родина по всій Україні, а 19 з них були створені лише у вересні. Загалом по всім областям України існує 379 патронатних родин, в яких зараз перебуває 771 дитина.

На Полтавщині є 17 патронатних родин і в них перебуває 31 дитина. 5 патронатних родин створилися у цьому році, та ще 9 пройшли навчання. 

Полтавські патронатні вихователі презентували проєкт «Жива книга», у якому розповіли історії порятунку дітей від інтернатів , фото-1

Пані Галина Вєтрова є патронатним вихователем з 2023 року. Раніше жінка працювала на російську компанію у Гадячі, але з початком повномасштабного вторгнення компанія вийшла з ринку. Вона почала шукати нову роботу, і побачивши оголошення про патронат над дітьми зрозуміла, що це її покликання.

За цей період у її будинку в різний час тимчасово проживало 4 дітей різного віку. Всі вони були з неблагополучних сімей. Жінка зізнається, що її головним завданням є спочатку спостерігати й не порушувати устрій дитини, вже потім проявляти до них емпатію і показувати, що є інше ставлення:

«Я не маю права на початку паплюжити світ в якому вони жили, до якого вони звикли. Потім вже, після того, як вони адаптуються до мене, я можу показати їм  інше ставлення, проявити піклування, співчуття і розуміння. Щоб вони відчули, що вони не зайві в цьому світі, що вони можуть мати інше життя.  Але це дуже велика праця не тільки для мене, але і для них. Тому моя задача направити їх на правильний шлях», – сказала Галина Вєтрова. 

Патронатний вихователь Галина Вєтрова

Патронатний вихователь Галина Вєтрова

За останні роки на Полтавщині зросла кількість патронатних вихователів про це зазначає Шушвал Наталія, начальник служби у справах дітей виконавчого комітету Градської селищної громади Кременчуцького району. У її громаді вже створено 2 патронатні родини, в одній з них навіть проживають діти:

«Загалом ми спостерігаємо позитивну динаміку, зараз у нашій громаді в однієї з патронатних родин проживають двоє братиків трьох і чотирьох років. Їхня сім’я опинилася в складних життєвих обставинах і тимчасово на три місяці діти влаштовані саме до нашої патронатної родини. А також на початку листопада буде створена ще одна патронатна родина до якої ми також направимо дитину на тимчасове виховання», – прокоментувала Наталія Шушвал.  

Патронатними вихователями може стати будь-яка повнолітня, дієздатна особа,  яка не мала судимостей, і не має шкідливих звичок. Головне, щоб патронатний вихователь мав помічника, допомагати може повнолітній член сім’ї чи інша людина, яку обрав патронатний вихователь про це зазначає 

«Патронатним вихователем може стати будь-яка людина, але вона має пройти багато етапів підготовки. Спочатку проходить відбір на рівні громади, збирають всі документи.Потім кандидати направляються на навчання в обласний центр соціальних служб. Після навчання психологи та соціальні працівники надають заключення- чи рекомендують вони цю людину, щоб вона була патронатним вихователем. І лише після цього з цією людиною підписується договір в громаді, і вона може починати працювати патронатним вихователем», – розповіла пані Лариса. 

Лариса Василенко, регіональний координатор Міжнародної благодійної організації «Партнерство кожній дитині в Полтавській області»

Лариса Василенко, регіональний координатор Міжнародної благодійної організації «Партнерство кожній дитині в Полтавській області»